Nevoljno Mokrenje

Živimo u vremenu kada je lako ofarbati sede vlasi u željenu boju, šminkom zamaskirati nepravilnosti na licu, nije nam teško reći da imamo kardioloških problema, potražiti savet u vezi ishrane i korekcije telesne težine, ali nas je i dalje sramota priznati da imamo problem inkontinencije.

Problem o Kom Treba Da Se Priča

Inkontinencija, nemogućnost kontrole ispuštanja urina, nemogućnost zadržavanja mokraće, nevoljno mokrenje..sve su to isti nazivi za problem koji je uzrokovan slabošću bešike.
To je stanje koje može biti posledica bolesti, povrede ali i starosti i koje objektivno narušava kvalitet života. Urinarna inkontinencija definiše se kao nemogućnost kontrolisanja mokrenja, koja se manifestuje u rasponu od povremenog „bežanja“ mokraće do potpune nemogućnosti zadržavanja mokraće.

Nije sinonim starosti, ali je najviše prisutan kod starijih. Vrlo je intiman, o njemu se ne priča čak ni sa najbližima, a može da se desi svima.

Ne postoji osoba kojoj se nije desilo da se skoro umokrila od smeha ili da joj je prilikom kašljanja ili podizanja tereta, malo urina naprosto „pobeglo“.

Ali onog momenta kada se to desi Vama, tada kreće začarani krug stida, srama i život kao da stane.. 

Osobe sa problemom inkontinencije vrlo teško podnose činjenicu da ne kontrolišu mokrenje i imaju osećaj neadekvatnosti ne samo unutar porodice, nego i okruženja. Zbog stida izbegavaju odlazak lekaru, pa kada problem uznapreduje tek tada se odvaže i potraže stručnu pomoć.

Često pribegavaju bolovanjima i vremenom se u potpunosti otuđe.

Posledice nezbrinute inkontinencije mogu biti razne –od povlačenja u sebe, psihičkih problema ( nesanice, neraspoloženja i depresije), pa do promena na koži u vidu ojeda, osipa i crvenila. Neprijatni miris je u tom slučaju neizbežan.

Sam tretman inkontinencije nije jednostavan. Zahteva tačnu dijagnozu o vrsti i stepenu problema, zatim preporuku lekara  i farmaceuta o načinu rešavanja, da li samo medikamentima ili hirurški, te samog zbrinjavanja za to posebno namenjenim proizvodima. Neretko zbog nepokretnosti u ustanovama socijalne zaštite osoba zbog nemogućnosti samostalnog odlaska u toalet preventivno bude u za to namenjenim tzv.pelenama za odrasle.

nevoljno mokrenje

Ali sve vreme dok traje lečenje osoba mora biti zbrinuta.

Urin kako ne bi bili mokri mora nešto da „upije“ , neprijatni miris treba da bude neutralisan, a koža suva. Kako je problem vrlo intiman, osobe koje pate od nevoljnog mokrenja, informaciju o tome kako da se zbrinu i odneguju, dobijaju od sebi sličnih ili putem interneta, iz novina. Oni hrabriji se obrate farmaceutu.

Napretkom tehnologije, a i time da problem nažalost postaje sve učestaliji -Tabu od inkontinencije nije više toliko velik.

Proizvodi su prestali biti luksuz-sada su potreba, jer olakšavaju život.

Potreba za proizvodima za zbrinjavanje je oduvek postojala, ali je ipak od pelena za decu do pelena za odrasle trebalo da prodje izvesno vreme , jer je prihvatanje istih bilo teško, posebno imavši u vidu navike i vaspitanje, proizvod je bio skup i time ne baš dostupan.Bile su spolja najlonske i šuškale su pa je i to odavalo one koji ih koriste i dodatno im otežavalo već dovoljno tešku situaciju .

Danas se otišlo mnogo dalje pa sad imamo pelene poput dečijih, gde se koža ne upari, pa pelene –gaćice izuzetnog nivoa kvaliteta, vrhunske celuloze i neprimetnih na telu, pa i uloške raznih dimenzija od malih za početni problem  koje se lepe na donji veš, do uložaka velikih kao pelena, koji se učvrste mrežastim gaćicama.

A sve sa ciljem kvalitetnog rešavanja problema , preveniranja posledica, osamostaljivanja korisnika i u konačnom ušteda.

Od izuzetnog značaja je pravi savet o izboru i vrsti proizvoda.Za nepokretne korisnike su najpogodnije pelene koje se lepe tzv.čičak trakama, veliki ulošci takodje, zbog lakšeg postavljanja.Naravno u zavisnosti od težine problema bira se pelena veće ili manje moći upijanja.

Za pokretne korisnike tu su pelene gaćice ili uložak.Danas se u zbrinjavanju u evropskoj populaciji inkontinentnih uložak koristi u 70 % slučajeva.Ima ih anatomski oblikovanih za muškarce, za žene i onih uniseks.

Nežni, od vrhunske celuloze, omogućavaju koži da diše, bez lateksa, pvc, sa neutralizatorom neprijatnih mirisa, i raznih nivoa moći upijanja. Naprosto savršeni.
Kako je jedna dr rekla- toliko su lepi da mi dođe da ih nosim iako mi ne trebaju..

Inkontinencija nije više bauk. Ne sme da bude sramota. Nema mesta stidu, VAŠE je zdravlje u pitanju i VAŠ kvalitet života je ugrožen ukoliko to ne rešite.
Nerešavanje će napraviti probleme, a tada posledice mogu biti jako skupe. I bolne.

Kažu da je od otkrivanja problema do njegovog rešavanja samo jedan korak- priznati sebi da imate nevoljno mokrenje.
Čovek izgubi nogu pa ga to ne spreči da nauči da pleše, neko preživi kancer pa se raduje novom danu. I beba je u pelenama pa je to ne sprečava da otkriva svet.
Da li inkontinencija zaista može da vas spreči da se radujete životu?

Osmehnite se Vašem farmaceutu i zatražite najkvalitetniji, najnežniji uložak da kupite, zalepite jedan na donji veš i pravo kod komšinice na kafu ili po unuče u vrtić, bez straha da ga prigrilte dok vam pritrčava.

Ili dragi gospodine, potražite muški uložak vrhunskog kvaliteta, stavite ga u džep jakne i u park na partiju šaha ili sa društvom na pecanje. A Vi draga moja navucite one nežne kao čipka gaćice pelene, utegnite se u tu divnu plavu haljinu koju danima merkate i sa crvenim ružem na usnama iskoračite u novi dan.. u novi život.
Carpe diem (iskoristite dan), život je lep !

nevoljno mokrenje

Sličan sadržaj