Osluškujmo Potrebe Naših Penzionera

Dani koje živimo nisu laki nijednoj starosnoj grupi. Deca su odvojena od drugara, škole i omiljenih vannastavnih aktivnosti, roditelji rade od kuće, što je prilično teško uz decu i kućne obaveze, neki drugi roditelji su na svojim radnim mestima izloženi povećanom riziku od zaraze.

Ipak, moramo se složiti da je našim penzionerima možda i najteže. Ovih dana borave isključivo u svojim kućama, bez socijalnih kontakata, bez šetnji, bez druženja. Sve to je svakako i neophodno dok pandemija ne počne da jenjava, jer svima nama zdravlje mora da bude na prvom mestu. Zato je na nama da im ove izazovne dane koje živimo učinimo bar malo lakšim.

potrebe penzionera

Ako ovih dana idete u nabavku za svoje stare roditelje, rođake, komšije, prijatelje…imajte na umu da vam, ponekad, neće potpuno iskreno reći šta im sve treba. Zbog osećanja neprijatnosti, ili čak stida, možda će prećutati neke „važne sitnice“ koje njima život čine lakšim i dostojanstvenim.

Sigurno znate da sa godinama naša bešika popušta i da veliki broj starijih ljudi pati od nevoljnog mokrenja. Prilikom manjeg ili većeg naprezanja, tokom sna, ili bez očiglednog povoda, malo urina „pobegne“ i odmah izazove osećaj nelagode, ali i nemoći. To su sve oni manje prijatni „izazovi“ poznih godina, na koje mi treba da obratimo pažnju, uočimo ih na vreme, te pružimo i psihološku, ali i konkretnu podršku.

Na tržištu ima više vrsta uložaka i pelena za inkontinenciju, ali vrlo je važno da prilikom kupovine obratite pažnju na sledeće: da uložak bude napravljen od prirodnih materijala i bez losiona i parfema (od čiste fine celuloze, nikako ne sme da sadrži PVC ili lateks), što će sprečiti alergijske reakcije; da bude elastičan, kako bri pratio pokrete i dobro prijanjao; treba da bude aero-propustljiv kako bi koža nesmetano „disala“; obavezno povedite računa da li uložak kupujete za mušku ili žensku osobu, jer na tržištu postoje anatomski oblikovani ulošci namenjeni za muškarce, za žene, kao i oni uniseks.

potrebe penzionera

Zato, kada idete u nabavku za svoje penzionere, nemojte se striktno držati spiska. Pokušajte na diskretan način da saznate sve njihove probleme, potrebe i želje, kako bismo zajednički izašli iz ovog vremena kao pobednici.

Sličan sadržaj