1.Opšti uslovi koriščenja i prodaje

Molimo vas da pažljivi pročitate Opšte uslove korišćenja i prodaje kojim su definisana pravila koja omogućavaju potrošačima kupovinu proizvoda iz SimBex ponude. Uslovima korišćenja i prodaje definisana su pravila koja potrošačima omogućavaju kupovinu proizvoda iz naše ponude. U postupku kupovine na sajtu www.simbex.rs saglasni ste sa uslovima korišćenja i prodaje, čime potvrđujete da ste ih pročitali, razumeli i prihvatili. Zadržavamo pravo promene Uslova korišćenja i prodaje, shodno izmenama ponude i/ili zakonske regulative, zbog čega bi potrošač posebno, pre svake kupovine, trebalo da proveri informacije u vezi sa Uslovima korišćenja i prodaje.

Na osnovu odredbi Zakona o zaštiti potrošača (Sl.glasnik RS br. 62/2014, 6/2016 – dr. zakon i 44/2018 – dr. zakon), SimBex NS doo, potrošače koji robu kupuju putem internet sajta www.simbex.rs

OBAVEŠTAVA:

– da se prodaja robe putem internet sajta www.simbex.rs obavlja u okviru registrovane delatnosti SIMBEX NS DOO, Vojvode Bojovića 4, Novi Sad, MB 08733210, PIB 101696965, osnovna šifra delatnosti: 4646- trgovina na veliko farmaceutskim proizvodima, proširena šifra delatnosti: 4791 – Trgovina na malo posredstvom pošte ili interneta, tel: 021/422-560 email: info@simbex.rs, adresa za izjavljivanje reklamacije je: Vojvode Bojovića 4, Novi Sad.

– da se osnovna obeležja robe mogu naći na sajtu www.simbex.rs

– kupovina proizvoda preko našeg internet sajta  www.simbex.rs smatra se prodajom na daljinu;

– da roba koja se prodaje putem internet sajta  www.simbex.rs poseduje svojstva potrebna za redovnu upotrebu te vrste robe u skladu sa njenom namenom koja je definisana u Deklaraciji;

– da se saobraznost robe ugovoru ISKLJUČIVO utvrđuje prema svojstvima i nameni robe kako je to definisano pripadajućom Deklaracijom;

– da je prodajna cena robe naznačena uz svaki artikal;

– da se mogućnost kupovine robe uz posebne cenovne pogodnosti i/ili uz posebne prodajne podsticaje (akcijska prodaja), obavlja u skladu sa uslovima koji su objavljeni na internet sajtu www.simbex.rs, a sve u skladu sa članom 36. Zakona o trgovini (“Sl.glasnik RS”, br.52/2019)

 

2.Isporuka – Dostava robe i eventualna ograničenja

Isporuka se vrši na teritoriji Srbije preko kurirske službe Aks. Za porudžbine čija je vrednost preko 3000 RSD isporuka je besplatna, a za porudžbine čija je vrednost ispod 3000 RSD troškove isporuke snosi kupac i oni iznose 260 RSD.

Za porudžbine koje pristignu radnim danom do 13h, uobičajeno vreme isporuke je u roku od 2 (dva) radna dana od obaveštenja o potvrdi porudžbine putem emaila, a najkasnije u roku od 5 (pet) radnih dana. Potrebno je proveriti i spam folder u email nalogu.
Isporuke robe se vrše radnim danima do 18h. Isporuka se vrši na adresu koju ste u narudžbenici naveli kao adresu za prijem isporuke. (Kurir Aks nema obavezu da dođe do stana, već isključivo do ulaza zgrade koja je navedenu u porudžbenici).

Isporuka robe vrši se isključivo na teritoriji Republike Srbije bez KiM, direktno na adresu kupca, isporuka van teritorije Srbije nije moguća.
Dostava robe se ne vrši subotom i nedeljom ili za vreme državnih praznika.

Za vreme praznika pošiljke koje se naruče poslednjeg radnog dana do 13h šalju se istog dana, a dostava je prvog radnog dana posle praznika. Prilikom dostave paketa (ukoliko se pojavi bilo kakav problem oko pronalaska adrese i sl.) kurirska služba uglavnom kontaktira kupce putem telefona, pa vas najljubaznije molimo da se javite na telefon (kako biste što pre stupili u posed naručenog paketa). Ukoliko imate bilo kakve probleme sa kuririma, sa vremenom dostave (kašnjenjem isporuke) ili bilo kakav problem sa samom pošiljkom molimo vas da nas odmah kontaktirate na jedan od navedenih telefona: 021-422-560 ili 021-422-052. Takođe putem e-maila info@simbex.rs.

 

3.Način plaćanja:

– da potrošač robu koju kupuje putem sajta  www.simbex.rs može platiti:

Ukoliko ste se odlučili za plaćanje pouzećem, prilikom poslednjeg koraka pre potvrde kupovine, u obavezi ste da paket koji Vam bude dostavljen na adresu platite kuriru na licu mesta. Imajte u vidu da kurir možda neće imati sitnog novca da Vam vrati kusur, te se potrudite da imate tačnu sumu za plaćanje koja je navedena u potvrdi porudžbine koji ste dobili. Cena dostave za plaćanje pouzećem iznosi 260 dinara.

Prilikom unošenja podataka o platnoj kartici, poverljive informacije se prenose u zaštićenoj (kriptovanoj) formi, koje omogućavaj sigurnost podataka i podaci o platnoj kartici su nedostupni našem sistemu.

SIMBEX NS DOO je zabranjeno prodavanje, naručivanje, obezbeđivanje illi razmena podataka potrošača ili informacija o platnoj kartici u bilo kojoj formi trećoj strani, sem ako to nije banka ili nadležni državni organi. Lični i adresni podaci potrošača koji se predočavaju SIMBEX NS DOO prilikom procesa kupovine smatraju se poslovnom tajnom.

– ugovor o prodaji na daljinu možete preuzeti  ovde.

 

4.Povraćaj sredstava i obrazac za odustanak od kupovine

Dragi kupci, obrazac za odustanak od kupovine možete preuzeti na dnu stranice.

Obaveštavamo Vas da se prema Zakonu o zaštiti potrošača (Sl.glasnik RS br. 62/2014, 6/2016 – dr. zakon i 44/2018 – dr. zakon) kupovina preko naše prodajne internet stranice www.simbex.rs smatra prodajom na daljinu.

Zakon za slučaj prodaje na daljinu ustanovljava pravo kupca, koji se smatra potrošačem (fizičko lice koje proizvod kupuje radi namirenja svojih individualnih potreba, a ne radi obavljanja profesionalne delatnosti), da odustane od ugovora u roku od 14 dana od dana kada mu je proizvod predat u državinu, odnosno u državinu lica koga je kupac odredio, a nije prevoznik.

Prilikom odustanka kupac može, ali ne mora da navede razloge zbog kojih odustaje.

Odustanak od ugovora se ostvaruje ako se podnese obrazac za odustanak od kupovine, koji je dostupan na našoj prodajnoj internet stranici. Obrazac treba shodno popuniti relevantnim podacima o kupcu i kupljenom proizvodu, odštampati, potpisati i vratiti poštom na sledeću adresu: Vojvode Bojovića 4, Novi Sad.

Ukoliko se slučajno odlučite za odustanak od ugovora, molimo Vas da razlog odustanka navedete u obrascu za odustanak da bismo razlog eventualnog Vašeg nezadovoljstva mogli otkloniti i unaprediti svoju delatnost, radi efikasnijeg zadovoljavanja interesa i želja kupaca u budućnosti.

Prijem obrasca ćemo bez odlaganja potvrditi u pisanom ili elektronskom obliku.

U slučaju vraćanja robe i povraćaja sredstava kupcu koji je prethodno platio nekom od platnih kartica, delimično ili u celosti, a bez obzira na razlog vraćanja, Simbex-a NS d.o.o. je u obavezi da povraćaj vrši isključivo preko VISA, EC/MC i Maestro metoda plaćanja, što znači da će banka na zahtev prodavca obaviti povraćaj sredstava na račun korisnika kartice.

Ukoliko kupac odustane od porudžbine koja još nije poslata, kupac će dobiti povraćaj sredstava i novac će biti uplaćen najkasnije narednog radnog dana nakon prijema obrasca o odustajanju porudžbine.

Uz potvrdu ćemo Vam poslati i uputstvo o načinu vraćanja robe. Prema Zakonu o zaštiti potrošača, troškove vraćanja proizvoda snosi kupac. U uputstvu ćemo Vam dati predlog kako da nam se proizvod najefikasnije i uz najmanje troškove vrati.

Kupac je dužan da proizvod vrati bez odlaganja, a najkasnije u roku od 14 dana od dana kada je poslao obrazac za odustanak. Po isteku roka od 14 dana od dana kada je poslao odustanak, proizvod se više ne može vratiti.

Moguće je vratiti samo proizvode koji su nekorišćeni, neoštećeni i u originalnoj ambalaži, sa svim dodacima i propratnom dokumentacijom (garantni list, uputstva, itd.), pri čemu se mora priložiti i originalni fiskalni isečak.

Po prijemu proizvoda, utvrdiće se da li je proizvod ispravan i neoštećen. Kupac odgovara za neispravnost ili oštećenje proizvoda koji su rezultat neadekvatnog rukovanja proizvodom. Kupac je isključivo odgovoran za umanjenu vrednost proizvoda koja nastane kao posledica rukovanja robom na način koji nije adekvatan, odnosno prevazilazi ono što je neophodno da bi se ustanovili njegova priroda, karakteristike i funkcionalnost.

Ukoliko se utvrdi da je nastupila neispravnost ili oštećenje proizvoda krivicom kupca, odbiće se vraćanje cene i proizvod će mu biti vraćen na njegov trošak.

Novac se kupcu vraća po prijemu proizvoda, i nakon što se utvrdi da je proizvod neoštećen i ispravan, doznakom na bankovni račun kupca koji je naveo u obrascu za odustanak.

Na link-u ispod možete skinuti obrazac:  obrazac za odustanak od ugovora

 

5. Reklamacije

Reklamacije na oštećenje u transportu

Veoma je važno da sva oštećenja u transportu, vidjliva na pakovanju proizvoda odmah prijavite kuriru koji vam isporuči robu. Svako oštećenje pri transportu kupac je dužan da prijavi u roku od 24h od prijema robe, pozivom na telefonski broj 021-422-560, ili slanjem e-mail-a sa svojim podacima (ime, prezime, telefon) na e-mail info@simbex.rs sa opisom uočenog oštećenja.

Ukoliko uočite oštećenje, nemojte potpisati prijem pošiljke ili zamolite kurira da sačeka dok proverite da li oštećenje na pakovanju uslovilo i oštećenje samog proizvoda ili gubitak delova. Ukoliko proizvod nije oštećen, potpišite prijem pošiljke.

 

Reklamacija potrošača na robu

Potrošač ima pravo na podnošenje prigovora u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti potrošača (“Sl. glasnik RS”, br. 88/2021).

Svoj zahtev za reklamaciju na proizvode kupljene na web sajtu potrošač može prijaviti SIMBEX NS DOO upućivanjem email poruke na adresu info@simbex.rs. Obavezan deo sadržine Zahteva za reklamacije jeste broj transakcije (broj pošiljke koji ste dobili u email poruci prilikom potvrde kupovine) i broj računa po kome je transakcija realizovana. SIMBEX NS će elektronskim ili pisanim putem potvrditi prijem reklamacije, odnosno saopštiti broj pod kojim je zavedena reklamacija u evidenciji primljenih reklamacija i na upućen zahtev odgovoriti saglasno zakonski definisanim rokovima (u roku od 8 dana od datuma podnošenja reklamacije), prosleđivanjem reklamacionog lista na email koji je potrošač označio kao kontakt u kome će biti sadržana i odluka SIMBEX NS o daljem postupanju po pitanju prosleđene reklamacije.

Rok za rešavanje reklamacije ne može da bude duži od 15 dana, odnosno 30 dana za tehničku robu, od dana podnošenja reklamacije. Rok za rešavanje reklamacije prekida se kada potrošač primi odgovor prodavca i počinje da teče iznova kada prodavac primi izjašnjenje potrošača na odgovor prodavca. Potrošač je dužan da se izjasni na odgovor prodavca najkasnije u roku od tri dana od dana prijema odgovora prodavca. Smatraće se da potrošač nije saglasan sa predlogom prodavca ukoliko se ne izjasni u roku od tri dana.

Zahtev za reklamaciju možete preuzeti ovde.

 

6. Vansudsko rešavanje sporova

Potrošački spor može se rešiti postupkom vansudskog rešavanja potrošačkih sporova. Kao trgovac smo dužni da vas obavestimo da smo po zakonu obavezni da učestvujemo u ovom postupku. Vansudsko rešavanje potrošačkih sporova obavlja se na transparentan, efikasan, brz i pravičan način, pred telom za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova. Ministarstvo sačinjava listu tela i javno je objavljuje. Dostupna je na adresi https://mtt.gov.rs/tekst/2306/zastita-potrosaca.php

Postupak pred telom može da pokrene potrošač samo ukoliko je prethodno izjavio reklamaciju ili prigovor trgovcu. Potrošač protekom jedne godine od dana (bezuspešnog) podnošenja reklamacije gubi pravo na podnošenje predloga za vansudsko rešavanje spora. Vansudsko rešavanje potrošačkog spora može da traje najduže 90 dana od dana podnošenja predloga.

Vansudsko rešavanje potrošačkih sporova ne primenjuje se, pored ostalog:

– u potrošačkim sporovima koji su predmet Zakona o zaštiti potrošača, ako je vansudsko rešavanje sporova uređeno posebnim zakonom, a naročito u oblasti pružanja elektronskih komunikacionih usluga, poštanskih usluga, finansijskih usluga, osim finansijskih pogodbi, usluga putovanja;

– za rešavanje sporova po procedurama koje je ustanovio sam trgovac;

– na neposredne pregovore između potrošača i trgovca;

– na pokušaj mirenja strana povodom spora u parničnom postupku;

– u postupcima koje je trgovac pokrenuo protiv potrošača.

 

Svaka stranka u postupku vansudskog rešavanja potrošačkog spora plaća svoje troškove (troškovi zastupanja, putni troškovi i sl.). Rad tela za vansudsko rešavanje potrošačkog spora je besplatan za stranke u postupku vansudskog rešavanja potrošačkog spora.

7. Informacije o proizvodima

Iako je ovaj web-sajt napravljen sa izuzetnom pažnjom, informacija na njemu može biti nepotpuna, zastarela ili netačna, a zbog načina na koji se web sajtovi memorišu, kopiraju i preuzimaju.
Informacije na ovom web sajtu su namenjene da informišu, dopune i približe proizvode širokom krugu korisnika posredstvom internet media. Ove informacije nisu zamena za stručna mišljenja vašeg lekara, farmaceuta ili drugog zdravstvenog saradnika u ovoj oblasti stručnosti.
Za sve proizvode preporučujemo da prvo morate konsultovati Vašeg lekara ili farmaceuta ukoliko niste sigurni u vezi uzimanja, korišćenja, davanja i upotrebe određenog proizvoda, a ne oslanjati se na isključivo na bilo kakvu informaciju preuzetu sa ovog web sajta.
Stoga Vas molimo da uvek pročitate uputstvo za upotrebu o bilo kojem kupljenom proizvodu i da se pridržavate navedenih informacija.

8. Fotorafije proizvoda, cene proizvoda i plaćanje

Pripremljene fotografije proizvoda, obrađene su za prikaz na internetu, kao mediju koji je dostupan širokom broju korisnika. Prikaz boja svih proizvoda, može da varira od prave boje istih proizvoda, koji mogu nastati usled razlika u kvalitetu i tehničkim osobinama monitora na kojima se vrši prikaz.

Istaknute cene proizvoda su važeće cene. Ujedno, to su dnevno aktuelne i važeće prodajne cene za naručene proizvode, istaknute i pravilno uočljive. Prikazane cene važe u trenutku Vaše porudžbine. Sistemski je onemogućeno da dođe do promene cena u samom trenutku vaše porudžbine.

Cenu koju vidite istaknutu pored proizvoda, biće cena koju plaćate. Cene proizvoda menjaju se s vremena na vreme, u skladu sa poslovnom politikom i tržišnim okolnostima.

Za preuzetu robu vršite plaćanje ”po pouzeću”, tj. u trenutku kada preuzimate robu ili platnom karticom. Ugovor između Prodavca i Kupca smatra se zaključenim momentom kada Kupac potvrdi svoju volju da zaključi kupoprodajni ugovor o kupovini, odnosno ugovor o prodaji na daljinu, izabranog Predmeta klikom na dugme “Kupi” i potvrđivanjem kupovine klikom na dugme “Potvrdi”, bez daljih obaveštavanja.

Sadržinu zaključenog ugovora između Prodavca i Kupca čine: opis relevantnog Predmeta, i uslovi koje je naveo Prodavac, onako kako su objavljeni na internet stranici koja je sadržala Ponudu u trenutku kada je Kupac kliknuo na dugme “Kupi”, i opcije kupovine, varijante i količinu za koje se opredelio Kupac, nakon čega je kliknuo na dugme “Potvrdi”, kao i druge odredbe o kojima su se Prodavac i Kupac dogovorili pre zaključenja ugovora, ako ih ima.

9. Intelektualna svojina

Ako nije drugačije određeno, autorsko pravo i sva ostala prava intelektualne svojine, koja se odnose na celokupan sadržaj ovog web-sajta, uključujući sve tekstualne sadržaje, slike, grafike, audio, video ili animirane datoteke, dizajn veb-sajta, izgled i prezentacija veb-sajta pripada isključivo kompaniji SimBex NS doo.

Sadržaj ovog web-sajta ne sme se kopirati, distribuirati ili koristiti u komercijalne svrhe, niti se bilo koji sadržaj sme kopirati na drugi web-sajt, bez prethodnog pismenog odobrenja. Ovaj web-sajt ne daje pravo na korišćenje intelektualne svojine kompanije SimBex NS ili trećih lica.

Zabranjeno je umnožavanje ili objavljivanje celog ili dela ovog web-sajta štampanjem, fotokopijom, mikrofilmom, digitalnom kopijom ili bilo kojim drugim sredstvom, bez prethodne pismene saglasnosti kompanije SimBex NS

 

10. Odricanje od odgovornosti
Dokle god je zakonom dozvoljeno ne postoji mogućnost odgovornosti za bilo kakve informacije ili usluge koje se mogu pojaviti na Sajtu, odnosno za gubitak bilo koje vrste, direktan ili indirektan, koji je prouzrokovan i/ili proizilazi iz korišćenja web-sajta ili nekog drugog veb-sajta povezanog sa ovim veb-sajtom; gubitak hardvera i softvera, virusa i drugih problema i/ili gubitak vremena zbog korišćenja ovog web-sajta; gubitak koji je prouzrokovan netačnim, nepotpunim ili zastarelim informacijama na web-sajtu.
Ne preuzima se odgovornost za bilo koje informacije ili usluge koje se pojavljuju na bilo kom sajtu koji je povezan sa ovom sajtom. Neke stranice sajta sadrže linkove ka drugim sajtovima (eksterni linkovi). Sajt ne preuzima odgovornost za materijale koje su načinila treća lica, a koja su vezana linkom sa ovim sajtom ili je inkorporiran kao referenca. Ako odlučite da posetite bilo koji linkovan web sajt vi to činite na bazi sopstvene odluke i odgovornosti, i preuzimate rizik u pogledu virusa ili sličnih štetnih elemenata.
Vlasnik sajta po svom nahođenju ima pravo da: promeni uslove korišćenja, nadgleda i uklanja objave na sajtu, menja sadržinu sajta i u svakom trenutku prestane sa prikazivanjem sajta bez prethodnog obaveštenja.
Ukoliko se utvrdi da bilo koji član, uslov ili odredba ovih uslova korišćenja nisu u skladu sa zakonom, da su nelegalni, nevažeći ili neprimenljivi iz bilo kog razloga, punovažnost i primenljivost preostalih članova, uslova i odredbi ni na koji način neće biti promenjene niti umanjene. Korišćenjem ove stranice, Vi potvrđujete da ste pročitali i razumeli naš izuzetak od odgovornosti.